Overheden stellen steeds strengere eisen aan hun compliance-beleid

Compliance management

 

 

Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de risico's in verband met datalekken en hebben maatregelen genomen om hun nalevingsbeleid te waarborgen. De afgelopen twee jaar hebben we gezien dat grote organisaties steeds meer aandacht besteden aan gegevensprivacy, beveiliging en risicobeheer. Zo kregen Microsoft Corporation, Verizon Communications Inc., Yahoo! Inc. en andere bedrijven in 2018 samen een boete van 1 miljard euro opgelegd omdat ze de persoonsgegevens van hun klanten niet afdoende hadden beschermd. Deze acties geven aan dat bedrijven meer maatregelen nemen om hun klantgegevens te beschermen tegen bedreigingen zoals cyberaanvallen en bedreigingen van binnenuit. Compliance management is een belangrijk onderdeel van bedrijfsvoering. In deze blogpost bespreken we waarom bedrijven meer nadruk leggen op compliancebeleid en hoe ze dit effectief kunnen implementeren binnen hun organisatie.

Waarom bedrijven om compliance beleid geven

Datalekken en beveiligingsproblemen zijn een alomtegenwoordige bedreiging voor bedrijven, en de opkomst van cloud computing heeft dit probleem alleen maar erger gemaakt. Naarmate organisaties meer op clouddiensten vertrouwen, worden ze meer blootgesteld aan beveiligingsrisico's, en het vermogen om deze bedreigingen te detecteren en erop te reageren is van cruciaal belang. Datalekken vormen niet alleen een risico voor klanten, maar ook voor het bedrijf. Als een aanvaller toegang krijgt tot de gegevens van een bedrijf, kan hij gevoelige informatie ontdekken, zoals financiële gegevens, klantgegevens, personeelsgegevens en meer.

Beveiligingsincidenten kunnen ook financiële gevolgen hebben voor een bedrijf. Organisaties die te maken krijgen met een datalek kunnen aanzienlijke financiële kosten oplopen, zoals juridische kosten, boetes van regelgevende instanties, verloren zaken van klanten en werknemers die mogelijk negatieve gevolgen ondervinden van de inbreuk en meer.

Hoe implementeert u een effectief compliancebeleid in uw organisatie?

Om effectief compliancebeleid in uw organisatie te implementeren, moet u eerst bepalen wat uw doelstellingen zijn. Is het bijvoorbeeld uw doel om het risico op een datalek te verkleinen? Of is uw doel te voldoen aan wettelijke vereisten? Zodra u uw doelstellingen hebt vastgesteld, kunt u beginnen met het beoordelen van uw huidige beleid en procedures om te bepalen waar u mogelijk wijzigingen moet aanbrengen om ervoor te zorgen dat uw beleid effectief wordt uitgevoerd.

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om het nalevingsbeleid van uw organisatie te verbeteren. Ten eerste kunt u uw huidige beleid beoordelen om te bepalen of het zijn doel daadwerkelijk bereikt. Als dat niet het geval is, kunt u het beleid aanpassen voordat er een inbreuk plaatsvindt. Ga hiervoor na welke beleidslijnen uw organisatie kunnen verhinderen haar doelstellingen te bereiken en ga na of er wijzigingen zijn die de doeltreffendheid van deze beleidslijnen kunnen verbeteren.

Vervolgens kunt u specifieke compliancerisico's voor uw organisatie vaststellen. Dit kunt u doen door de risicofactoren van uw organisatie te analyseren, zoals de soorten gegevens die uw bedrijf bezit, de soorten werknemers die toegang hebben tot de gegevens, de locatie van uw gegevens en meer.

Uitzonderingen op het bedrijfsbeleid

Sommige organisaties kunnen besluiten om een beleid niet strikt af te dwingen, omdat het een uitzondering kan opleveren. Als een klant bijvoorbeeld klaagt dat een beleid te beperkend is en vraagt om een uitzondering, kan het bedrijf besluiten de uitzondering toe te staan. Deze beslissing moet worden genomen door de bedrijfseigenaar en consequent worden toegepast in de hele organisatie. Als er echter geen consistent besluitvormingsproces in de hele organisatie is, moet de uitzondering naar eigen goeddunken van de bedrijfseigenaar worden toegepast.

Conclusie

Nu u begrijpt waarom bedrijven meer nadruk leggen op compliancebeleid, en hoe u effectief beleid in uw organisatie kunt implementeren, kunt u zich voorbereiden op de toegenomen vraag naar uw cyberbeveiligingsvaardigheden. Als uw organisatie nog niet is begonnen met het plannen van deze vraag, is het nu tijd om te beginnen.

Nu meer organisaties hun aandacht voor cyberbeveiliging en gegevensprivacy vergroten, zult u uw cyberbeveiligingsvaardigheden moeten ontwikkelen om aan de vraag naar deze functies te voldoen. Nu meer mensen geïnteresseerd zijn in cyberbeveiliging, is er ook meer vraag naar opleiding, certificering en andere soorten leermiddelen.

Cyberbeveiligingsvaardigheden zijn belangrijk voor kandidaten voor een baan, werknemers en managers. Dat komt omdat cyberbeveiliging een gebied is dat zich voortdurend ontwikkelt, en er zijn nieuwe risico's en bedreigingen die blijven opduiken. Dit betekent dat het belangrijk is om uw vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging voortdurend bij te werken.